Kontakt

prolet-info(at)safe-mail.net

31. 3. 2010

Marxizmus v realite (2.časť)


Bohatí bohatšími a chudobní chudobnejšími


„Akumulácia bohatstva na jednom póle je teda zároveň akumuláciou biedy, múk práce, otroctva, nevedomosti, zosurovenia a morálnej degradácie na póle opačnom“ (K. Marx: Kapitál)


Kapitalistický systém smeruje k uchopeniu moci tých najsilnejších finančníkov. V praxi je to jednoducho dokázateľné. Veľké finančné skupiny a korporácie skupujú menšie, alebo spôsobujú ich krach. Najokatejšie sa to prejavuje v čase krízy, kedy dochádza ku krachu mnohých menších podnikov a kde sa udržia tí najsilnejší. Najsilnejší, aby mohli prežiť, sú nútení investovať do rozvoja mechanickej výroby. Len s takouto výrobou dokážu obstáť v konkurencii. O dôsledkoch pre robotníkov hovorí Engels: „Hybná sila spoločenskej anarchie vo výrobe premieňa stále viac a viac ľudí na proletárov; a budú to opäť proletárske masy, ktoré urobia výrobnej anarchii koniec. Táto hybná sila sociálnej anarchie robí z neobmedzenej možnosti zdokonaľovať stroje, používané vo veľkopriemysle kategorický príkaz, nútiaci každého jedného priemyselného kapitalistu, aby pod hrozbou zániku stále viac a viac zdokonaľoval svoje strojné zariadenie. Avšak zdokonaľovať strojné zariadenie znamená urobiť určité množstvo ľudskej práce prebytočnou. … zdokonaľovanie strojného zariadenia znamená vytláčanie stále väčšieho počtu strojných robotníkov a koniec koncov vytvorenie zosilnenej ponuky pohotových námezdných robotníkov. Tak vzniká skutočná priemyslová rezervná armáda, pohotová k službám v dobách, kedy priemysel pracuje plnou parou a vyhadzovaná na dlažbu nutne nasledujúcim krachom.“


Neznamená to však že stroje sú vo všeobecnosti zlé! (ako by mohol namietať človek obmedzený buržoáznou ideológiou) Znamená to toľko, že v kapitalizme tu nie je stroj pre človeka, ale človek pre stroj. Tu stroj namiesto toho aby uľahčoval prácu a poskytoval ľudstvu viac času pre svoj osobný rozvoj, slúži len na zvýšenie produkcie pre kapitalistu a pracujúceho človeka neoslobodzuje ale naopak – zotročuje a pripútava k sebe.


Viac na http://szm.hng.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1075&Itemid=177

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára