Kontakt

prolet-info(at)safe-mail.net

26. 8. 2010

Odborári v Hencovciach blokujú vstup do textilnej fabriky


Po tom čo zamestnanci hencovských textiliek pre nízke mzdy a zlé pracovné podmienky vyhlásili ostrý štrajk, začali s blokádou vstupu do fabriky, aby sa nedostali kamióny s tovarom ani dnu a ani von. Štrajk bol vyhlásený hneď po závodnej dovolenke a podporilo ho 98% zamestnancov. Do práce chodí len niečo cez 10 štrajkokazov a ľudí, ktorí pracujú na dohodu. Počas štrajku sa konali a aj budú konať pochody odborárov a obyvateľov v neďalekom meste Vranov nad Topľou. Zamestnanci tvrdia, že vydržia štrajkovať dovtedy, dokedy to bude potrebné. Bránu blokujú osobnými autami 24 hodín denne. Odborári hovoria o vykorisťovaní a kritizujú talianskeho majiteľa za nízke mzdy (260 €) a nedôstojné podmienky pri práci (vysoké teploty, zlé sociálne zariadenia a nedostatok umývadiel).


Ide o klasickú narýchlopostavenú továreň, ktorej jediným cieľom je vyžmýkať z pracujúcich čo najväčšie zisky za čo najmenšie náklady. Podnikateľ má daňové prázdniny a od štátu dokonca dostal dotáciu 800 tisíc eur, čo je viac ako 24 miliónov korún. Zamestnávateľ zrejme nečakal, že zamestnanci skutočne vstúpia do ostrého štrajku, nakoľko na Slovensku je podobných situácii málo a aj nedávne pokusy napr. vo firme Yura skončili neúspešne. No v prvý deň štrajku prišla do práce len hŕstka ľudí. Zamestnávateľ sa k odborárom správal agresívne (takmer ich zrazil autom) a reagoval zamestnaním ľudí na dohodu. Odborári sa obrátili na kompetentné orgány.


Podporu a solidaritu prišli štrajkujúcim osobne vyjadriť aj členovia Socialistického zväzu mladých, ktorí boli medzi odborármi privítaní. (Bohužiaľ z miestnych organizácii KSS sa nedostavil nikto). SZM bude naďalej sledovať situáciu, bude o nej informovať a ak to bude časovo možné, budú sa jeho členovia účastniť aj odborárskych pochodov. SZM vyjadril podporu štrajkujúcim aj vylepením niekoľkých plagátov v okolí.


Foto a text: -SZM-

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára