Kontakt

prolet-info(at)safe-mail.net

17. 10. 2010

India: Viac ako 500 pracujúcich bolo uväznených počas sporu s firmou Foxconn

Viac ako 500 štrajkujúcich zamestnancov firmy Foxconn bolo zatknutých a uväznených v Indickom štáte Tamil Nadu. Uväznenie nasledovalo po spore s firmou, ktorá podpísala dohodu s pro-vládnymi odbormi, ktoré nemajú medzi pracujúcimi podporu. Foxconn je firma, ktorá vyrába batérie do mobilných telefónov Nokia, ktorá využíva mladých učňov, ktorým platí menej ako je minimálna mzda a hneď ako uplynie skúšobná doba, tak ich vyhodí. Firma posielala agentov, ktorí najímali lacnú pracovnú silu z iných oblastí. Zamestnanci museli súhlasiť s nadčasmi a tiež s odopieraním dovolenky. Situácia sa vyhrotila 23. septembra, kedy zamestnanci začali okupovať fabriku, požadovali zvýšenie miezd a uznanie odborov vo firme.

Štrajk naďalej pokračuje a zamestnancom vyjadrili podporu odborové zväzy v celej Indii. Tiež volajú po medzinárodnej solidarite.

Týmto vyzývame aj pracujúcich a študentov na Slovensku aby vyjadrili nesúhlas s väznením zamestnancov. Okrem zverejnenia informácii na svojich stránkach môžete poslať e-mail indickým orgánom na adresy (najlepšie v angličtine):

phq@tn.nic.in,

cmsec@tn.gov.in,

cmcell@tn.gov.in,

labsec@tn.gov.in

Ak máte problémy s anglickým jazykom, môžete vyplniť už len údaje na tejto stránke, kde je text predpísaný:

http://www.labourstart.org/cgi-bin/solidarityforever/show_campaign.cgi?c=790

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára