Kontakt

prolet-info(at)safe-mail.net

13. 12. 2010

Pitta Pan: ďalšia obeť krízy

(spiros, Atény, 13.12 2010)
Vedľa domu, kde bývame, bolo roky rýchle občerstvenie Pitta Pan. Tu sme kupovali "souvlaki". Bola to predajňa so zárukou čistoty, aj keď ich souvlaki neboli veľmi pikantné. Žiaľ, už par týždňov ho niet. Bola zlikvidovaná spolu s ďalšími malými obchodmi v oblasti. Bolo to dosť smutné, pretože predstavovala jedno celé obdobie.

Podľa štatistík 16 tisíc malých a stredných podnikov a obchodov bolo zlikvidovaných od mája tohto roku. Je to viditeľné, keď človek kráča po uliciach. Na každom rohu sú prázdne výklady s nálepkou "na prenájom". Šesť väčších hotelov v centre Atén sú v procese likvidácie. Čo budú robiť všetci títo ľudia, čo tu pracovali, a ich rodiny? Ak teraz žijú z nejakých osobných úspor, čo bude o niekoľko mesiacov, keď tieto rezervy budú vyčerpané? A to je len malá časť obyvateľstva. Podľa posledných odhadov v roku 2011 bude milión nezamestnaných Grékov, okolo 20% obyvateľstva.

V komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnili 7. a 14 novembra, boli výsledky príznačné pre formujúce sa nálady obyvateľstva: obrovská neúčasť - až 55%, číslo nezvyčajne vysoké pre Grécko sa ohodnocuje sa ako "aktívna neúčasť", a okolo 10% "bielych" a neplatných hlasov.

Sociálni demokrati (PASOK) stratili zhruba 1,1 milióna hlasov a pravica (ND) okolo 550 tisíc hlasov. Napriek tomu, sociálni demokrati vyhrali vo väčšine oblastí a dokonca v Aténach a Solúne. Komunistická strana Grécka získala o 60 tisíc hlasov viac ako v parlamentných voľbách minulého roku a radikálna ľavica o 75 tisíc hlasov viac.

Fašisti v Aténach, kde vystúpili samostatne, získali 10 tisíc hlasov, asi dvakrát toľko, ako mali doteraz. Využili problémy spôsobené prívalom zbedačených cudzincov z Afriky a z Afganistanu, ale aj celkové znehodnotenie politického systému.

Predvčerom vláda predložila zákon na urýchlené schválenie. Zákon nepriamo ruší platnosť kolektívnych zmlúv na pracoviskách. To znamená zníženie platov aj v súkromnom sektore (záleží od zamestnávateľa).

Na pozajtra je vyhlásený generálny štrajk a demonštrácia v Aténach. Ľudia sú veľmi nahnevaní. Tento týždeň bude plný udalostí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára