Kontakt

prolet-info(at)safe-mail.net

8. 12. 2010

Protiľudové škrty pokračujú. Sú nevyhnutné pre záchranu kapitalizmu, nie pre záchranu človeka

(Editorial Vzdor 12/2010)
Škrty v sociálnej oblasti a zvyšovanie daní sa schvaľujú v celej Európe. Tieto škrty a zadlženosť štátov vychádzajú priamo z hlavného protirečenia kapitalizmu, kde výroba je celospoločenská, no výrobné vzťahy sú súkromné. Inými slovami: všetko vyprodukované patrí súkromným osobám. Štáty krachujú, životná úroveň klesá, zisky bánk a korporácií stúpajú. Také sú výsledky kapitalistických protirečení. Teraz sa ukazuje čo to znamená sloboda prejavu v tomto ekonomickom zriadení. Ani milióny demonštrantov nemôžu zabrániť zákonom trhu. „Oni si zakričia a my to potom schválime“ - taký je prístup buržoáznych politikov.

Aj v Českej republike sa konal dňa 8. decembra štrajk. Václav Klaus sa vyjadril, že tieto škrty sú nevyhnutné a že to vedia aj sami odborári, ktorí len „ukazujú svaly“. Faktom však je, že tieto opatrenia sú nutné len pre vládnucu triedu a pre udržanie neudržateľného systému odsúdeného na zánik. Vysvetleniam ekonomickej situácie sa venujeme v článkoch „Akú výhovorku si vymyslia na Írsko?“ a „Kto nechápe štatistiky?“. Stačí sa len zamyslieť nad tým čo to je práca, čo to je vytváranie materiálnych statkov a pozrieť sa na to komu v súčasnosti slúžia. Je rozumné a fungujúce, ak napriek moderným technológiám a masovej výrobe upadajú obyvatelia planéty do čoraz väčšej chudoby? Bohužiaľ, nemáme takú mediálnu silu ako buržoázia, ktorá 24 hodín denne presviedča ľudí o nevyhnutnosti „šetrenia“, pričom súkromné vlastníctvo výrobných prostriedkov predstavuje pre ich kampaň alfu a omegu existencie.


Ak chce prežiť kapitalizmus, musí útočiť na práva pracujúcich, musí ožobračovať, musí zbrojiť a vyvolávať konflikty aby napokon dosiahol nové prerozdelenie sveta.


Ak chceme prežiť my, musíme vyvlastniť kapitalistov, začať pracovať nie na nich ale na seba – na spoločnosť. Aby sme však boli schopní systému čeliť, musíme sa organizovať. Dezorganizovaná pracujúca trieda je veľkou výhodou pre kapitál.


Ak chceme my prežiť, musí kapitalizmus zomrieť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára