Kontakt

prolet-info(at)safe-mail.net

2. 3. 2011

Prehľad štrajkov v Európe

Ani v druhej polovici februára neutíchajú po Európe štrajky a protesty proti vládam a ich úsporným plánom.

Grécko – minulý rok zažila krajina na Peloponézskom polostrove sedem generálnych štrajkov. Gréci nemienia v svojom boji poľaviť a prvý generálny štrajk, trvajúci 24 hodín v novom roku prebehol 23. februára a zapojili sa doň pracovníci verejného sektora, dopravy, úradov, bánk, zdravotníctva , škôl, ale aj novinári či menší obchodníci. Zorganizovali ho dva najväčšie odborové zväzy GSEE a ADEDY a významnou mierou prispela aj Komunistická strana Grécka.

Island – niekoľkotýždňové rokovania medzi vládou a zástupcami odborov rybolovného priemyslu skončili v slepej uličke a 16. Februára sa začal štrajk pracovníkov odvetvia rybolovu, ktorý je jedným z najväčších odvetví na Islande a každoročne prináša do štátnej kasy viac ako 60 miliónov eur. Rybári v prvom rade požadujú zlepšenie pracovných podmienok a zvýšenie miezd.

Nemecko – do dvojhodinového výstražného štrajku vstúpili v utorok 22. februára strojvodcovia a pracovníci nemeckých železníc. Prácu prerušili v čase od 6:00 do 8:00 ráno a štrajk sa odrazil na meškaní vlakov po celej krajine počas celého dňa. Do štrajku vstúpili okrem zamestnancov štátneho Deutsche Bahn aj zamestnanci ďalších šiestich súkromných prepravcov, ktorých spoločnou požiadavkou je spravodlivé mzdové ohodnotenie. Podľa vyjadrenia predstaviteľov odborov, ak nepomôže utorkový výstražný štrajk, sú pripravený vyhlásiť aj štrajk časovo neobmedzený.

Artur Bekmatov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára