Kontakt

prolet-info(at)safe-mail.net

12. 2. 2010

Řečtí pracující se bouří


Řecké odbory veřejného sektoru zahájily první rozsáhlou stávkovou akci proti vládním plánům, které chtějí řešit dluhovou krizi země pomocí razantních rozpočtových úspor na úkor řadových zaměstnanců.

Čtyřiadvacetihodinová stávka zastavila lety, zavřela vládní úřady a školy a služby veřejných nemocnic omezila jen na pohotovost. Stávka letových dispečerů o půlnoci (23.00 SEČ) přerušila i letecké spojení Řecka s Českou republikou. Kvůli aktuální situaci v Řecku bylo nutné zrušit pravidelnou linku do Atén. Ta měla podle zimního letového řádu odlétat v 11.35. Hodnota letenky bude cestujícím kompenzována, sdělila mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Odborový svaz státních zaměstnanců ADEDY, který je napojen na řecké komunisty, naplánoval v Aténách protestní shromáždění. ADEDY zejména protestuje proti záměrům sociálně demokratické vlády na snížení mezd a příplatků ve veřejném sektoru. Poté, co vláda v úterý představila konkrétní návrhy důchodové reformy, daňových změn a snížení mezd, ADEDY pohrozil, že zřejmě uskuteční další stávky. Zvažuje například, že se připojí ke stávce zaměstnanců soukromého sektoru plánované na 24. února. Přichází prostě čas solidarity.

Řečtí pracující se bouří

Řecká vláda pod tlakem komisařů Evropské unie a spekulantů na finančních trzích vypracovala plán úspor, který má vytáhnout zemi z krize pravicovými vládami předlužených veřejných financí a zabránit hrozbě státního bankrotu. Situaci zastíraly bohužel i zfalšované statistiky. Plán počítá se snížením rozpočtového deficitu do roku 2013 z loňských téměř 13 procent pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP). Kromě snížení mezd a příplatků počítá vláda například se zvýšením věku odchodu do důchodu a zrušením práva na předčasný odchod do důchodu, což všechno tradičně aktivní řecké odbory nutí k rozhodným protestům.

Vládní činitelé eurozóny pod vedením Německa proto velmi intenzivně jednali o podobě plánu finanční pomoci předluženému Řecku. Zprávy médií naznačovaly, že dohoda o evropské záchraně Řecka před platební neschopností bude uzavřena ještě před dnešním mimořádným summitem EU. Řecká ministryně hospodářství Luka Katseliová ale řekla, že Atény s žádnou další pomocí od Evropské unie nepočítají.

(mr)

zdroj- Haló noviny

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára