Kontakt

prolet-info(at)safe-mail.net

11. 2. 2010

Svetová klíma je najmä otázkou voľného trhu a konzumu


Nedávno sa skončila Svetová klimatická konferencia v Kodani, ktorej sa zúčastnilo viac ako 34 000 účastníkov od vrcholných predstaviteľov po mimovládne organizácie. V Kodani demonštrovalo viac ako 100 000 ľudí z celého sveta. Aj keď mnohým sa táto téma javí ako okrajová, v skutočnosti ide o (blízku) budúcnosť nás všetkých.

Niektorí pravicoví politici a veľkokapitalisti zastávajú názor, že klimatická zmena je pre Zem niečo prirodzené, ako napríklad že prešla doba ľadová. Ekologických aktivistov vyhlasujú za „ekoteroristov“ „zelenú totalitu“ a podľa niektorých zákonov sú klasifikovaní ako „extrémisti“. Naopak, mnoho vedcov tvrdí, že otepľovanie je spôsobené skleníkovými plynmi. Procesy klimatických zmien na Zemi sú dlhodobou záležitosťou, ktoré trvajú stovky a tisíce rokov. S nástupom globalizácie sa však svetová klíma začala meniť v priebehu niekoľko desiatok rokov. Zimy sú čoraz teplejšie a často krát bez snehu, čo by bolo pred 20 rokmi nepredstaviteľné. Topia sa ľadovce a malým ostrovom hrozí potopenie.

O čom sa rokovalo v Kodani?

V Kodani sa rokovalo o znížení produkcie skleníkových plynov, o Kjótskom protokole a o financovaní projektov pre zníženie emisií. Stanovených 40 % do roku 2020 je stále v nedohľadne. Množstvo krajín diskutovalo o 20 %, ktoré sú rovnako neisté. Všetko viazne najmä vo financiách a nevôli z dôvodu narušenia ekonomiky. Okrem znižovania emisií vo vyspelých krajinách sa zástupcovia nemohli dohodnúť ani na financovaní krajín rozvojových.

Princ Charles z Walesu povedal: „Je čas rozpoznať., že nemôžeme mať kapitalizmus bez prírodného kapitálu a nedokážeme udržať našu ľudskú ekonomiku bez udržania prírodnej ekonomiky.“ Množstvo demonštrácií v Kodani bolo namierených práve proti kapitalizmu. Kritika voľného trhu sa objavuje už aj v tých najvyšších kruhoch. Práve voľný trh, zameraný na maximálny zisk a vysokú produkciu nie len že umožňuje, ale doslova núti drancovať túto planétu. Ak chcú firmy prežiť, musia produkovať a aby mohli produkovať, potrebujú odbyt. Tu šetrenie nemá žiaden priestor, pretože oberá kapitalistov o ďalšie odbytiská. Nehovoriac o ropnom a zbrojnom priemysle, ktoré každoročne produkujú ozbrojené konflikty väčších aj menších rozmerov. Práve na takýchto základoch stojí ekonomika mnohých krajín a preto sa v rokovaniach správajú tak ako sa správajú. Už dávno sú známe alternatívne pohony pre automobily, ktorých výkon je porovnateľný s benzínovými a naftovými motormi, no napriek tomu z fabrík takéto automobily dodnes nevychádzajú. Šetrenie by znamenalo katastrofu pre súčasný ekonomický systém.

Doteraz uplynulo 20 rokov pomerne pokojného kapitalizmu, no ďalšie roky už pokojné nebudú. Nastáva obdobie, kedy sa globalizácia ukázala v plnej svojej kráse a čoraz jasnejšie ukazuje svoju deštruktívnu silu. Väčšina trhov je preplnená, ostávajú už len vojny a krízy. Odbyt musí byť za každú cenu. Šetrenie znamená krach.

Čo robiť?

Prvé čo môžeme urobiť je začať od seba. Viac využívať verejnú dopravu a cyklistiku, autom cestovať len v prípade potreby. Návrhy a zdôvodnenia tu: http://www.rash-czechoslovakia.org/readarticle.php?article_id=14.

Ďalším dôležitým bodom je šetriť energiou všade, kde sa dá. Rovnako šetriť aj tovarmi a upustiť od konzumného spôsobu života. (takýto život je pritom oveľa zdravší a kvalitnejší)

V politickej oblasti je to najmä informovanie verejnosti o možných dôsledkoch klimatických zmien a informovanie o možnostiach riešenia.

Presadzovať podporu obnoviteľných zdrojov energie akými sú veterné elektrárne a solárne panely oproti jadrovým elektrárňam a taktiež presadzovať produkciu ekologických výrobkov. (napr. automobily na alternatívny pohon či recyklovateľné produkty)

Taktiež bojovať proti nadmernej komercionalizácii v mestách, kde na každom kroku je nákupné centrum.

Celkovo je však nutné a dnes azda najaktuálnejšie bojovať proti kapitalizmu ako celku.



Zdroj: www.szm.hng.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára